taktogtone

20 Aktiver havde et par dejlige timer sammen 22/10

 

Først den obligatoriske kaffe, masser af snak og så en dejlig sang fra Højskolesangbogen.

 

Så indtog Jytte Hilden scenen og causerede over bogen

 

 

Hvor 13 bidragsydere hver har skrevet et kapitel om "nutidens udfordringer" og over samme skabelon.

Først et antal sider med "baggrund" så 3 gode råd om "Undgå at" og derefter 3 gode råd om "Husk at".

 

Med nogle supergode nedslag, kom der gang i en sprudlende debat om relaterede- og urelaterede emner, selv Jyttes blå påklædning blev kommenteret.

 

Der blev "helt uventet" solgt nogle af bøgerne som selvfølge blev behørigt signeret .

 

 

Tusind tak til Jytte

Takt og tone

 

Et causeri over bogen Takt og Tone til Tiden, ved Jytte Hilden

 

 

 

TAKT og TONE til TIDEN

en debatbog om skik og brug

redaktører Jytte Hilden og Pia Fris Laneth

 

 

 

 

Overalt hvor vi mennesker mødes er der spilleregler. Nogen er højtideligt vedtaget og skrevet ned. For eksempel grundloven og færdselsloven, som vi alle skal rette os efter, skønt de færreste nok har læst dem.

 

 

Andre regler kan være vedtægter i den lokale håndboldklub for miniputter eller forretningsorden for bestyrelsen i den store medicinalvirksomhed. Fælles for dem alle er, at man skal kende reglerne, hvis man vil lege med. Fint nok. Problemet er bare, at ikke alle regler er så omhyggeligt skrevet ned.

 

 

Emma Gad, der levede i klunketiden, fortæller om sin tids skik og brug i sin navnkundige bog TAKT og TONE. Familien tilhørte de højere borgerskab med alle deres skrevne og uskrevne regler. Dem kendte hun og hun skrev omhyggeligt det hele ned for 100 år siden, så alle kunne lære etiketten at kende.

 

 

I denne uopslidelige etikettebog fra gullaschtidens Danmark kunne opkomlinge og andet godtfolk således orientere sig om sociale spilleregler i samfundets øvre sociale lag. Og mange af forfatterens råd har såmænd stadig gyldighed:

 

 

”Lad Dem ikke beherske af Deres Telefon, men sæt den ud af Virksomhed under et Maaltid sammen med Gæster og under en vigtig samtale”

 

 

“Det er ikke ved Forkælelse, at fraskilte Forældre skal erstatte deres Børn, hvad de har mistet ved det fælles Hjems Opløsning.”

 

 

2018 er hundrede år med TAKT og TONE og samtidig 50-året for 1968, som blev synonymt med det oprør, der kastede vrag på traditioner, autoriteter og normer for arbejds- og familieliv i industrisamfundet. Unge gjorde oprør mod ældre, kvinder mod mænd, børn mod forældre, studerende mod professorer.

 

 

De to jubilærer har inspireret os redaktører, tidligere kulturminister Jytte Hilden og forfatter, journalist Pia Fris Laneth, til at bede 13 kloge folk beskrive, hvordan normerne for menneskeligt samkvem i hjemmet, i det offentlige liv og på arbejdet, har ændret sig – til det værre og til det bedre, men først og fremmest til noget helt andet.

 

 

13 FORFATTERE, der skriver om nutidens takt og tone

Anna von Sperling, Anne Sophia Hermansen , Olav Hesseldahl, Per Schultz Jørgensen, Morten Münster, Mads Roke Clausen, Rushy Rashid , Juliane Schmeltzer, Søs Marie Serup Laybourn, Jeppe Bundsgaard, Karim Valgårda, Ole Hartling og Rune Lykkeberg

 

Dato&tid: 22/10 kl 10.30

 

Sted: Onkel Danny

 

Pris: 50 kr

 

Vi starter med kaffe og afsynger Benny Andersens,

 

Barndommens land

 

Tilmeld dig nu

 

Indbetal venligst på Aktivernes konto:

 

REG 3434 KONTO 3434543223

 

kh

Mogens